Само 1 процент от личните лекари са на възраст до 39

...
Само 1 процент от личните лекари са на възраст до 39
Коментари Харесай

Само 1 процент от личните лекари са на възраст до 39 години

Само 1 процент от персоналните лекари са на възраст до 39 години, сочат данните на Министерство на здравеопазването, предоставени на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари. Цели 38 на 100 от персоналните лекари са над 60 години, 17 на 100 - над 65 години, а 8 на 100 са над 70 години.

Пред " Хоризонт " доцент Любомир Киров, ръководител на Националния съвет по обща медицина, настоя за съответни ограничения при образованието на експерти в тази област, с цел да има по-голям интерес към специалността.

С последната смяна в Наредба 1 за придобиване на компетентност здравното министерство предлага специализантите да остават на работа в лечебното заведение, където са обучавани. Специализантите по обща медицина ще могат да работят на територията на цялата страна. Приветстваме това, сподели доцент Любомир Киров, само че " стига, несъмнено, по някакъв метод някой да не се пробва да принуждава сътрудниците да започват на тъкмо несъмнено място в страната. За мен би трябвало да има безспорна независимост ".

Заради отлива на фрагменти от специалността за персонални лекари, в наредбата би трябвало да се планува по-дълъг период на образование: " Нека в тази разпоредба да се отдели един раздел,  където да се опише ясно и тъкмо реда по какъв начин се организира тази специализация по обща медицина и обвързваните с нея правила ".

През август стана ясно, че макар дългия интервал за публично разискване и корекции новата наредба на здравното министерство за специализациите на лекарите ще бъде изменена. Тя бе оповестена през юли в " Държавен вестник ". Причината е недоволството на лекари специализанти и завършващи студенти по медицина, които бяха подкрепени от Българския лекарски съюз. 

Основната смяна в реда за специализации е, че страната поема заплатите на специализиращите в дефицитни специалности лекари, като ще им заплаща две минимални заплати (1120 лева към момента) и осигуровките. Срещу това обаче медиците ще са длъжни да остават на работа тук най-малко 3 години в посочени от Министерство на здравеопазването лечебни заведения. Ако не го създадат, ще би трябвало да връщат заплатите, получени по време на специализацията.

Според Българския лекарски съюз би трябвало да отпадне служебното систематизиране от Министерство на здравеопазването в определени от ведомството лечебни заведения и правото на свободен избор на младите лекари къде да специализират да не бъде нарушавано. Вместо това за финансираните от държавата специализации би трябвало да бъде оповестено къде в страната и за кои специалности има дефицит на фрагменти и всеки специализант да може да избира дали и с коя болница да подписа контракт. Специализантите, кандидатстващи за финансираните от Министерство на здравеопазването специалности, да знаят авансово къде и при какви условия ще работят, откакто завършат, и това да се подсигурява с предварително подписване на контракт. От съсловната организация считат и че би трябвало да бъде непокътнат и съществуващият механизъм за специализация: лечебните заведения също да имат опция да афишират конкурс за специализанти и да наемат на трудов контракт нужната за работата си численост млади лекари.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР